vrijdag 13 juli 2012

De kunst van het gevecht


Wat wij van hem leerden had niets met geweld te maken.

Nergens heb ik meer geleerd zachtheid en respect voor anderen te krijgen en delen dan in de dojo bij ome Siem, onze sensei. Hier werd ik de afgelopen week onverwacht aan herinnerd door een zg. tv-deskundige die de plank volledig missloeg door vechtsport agressief te noemen en niet de juiste manier om gepeste kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

Jaren na onze landing in 1972 op Schiphol werd ik als tiener gegrepen door de serie Kung Fu. Ik viel als een blok voor de mysterieuze sfeer die eromheen hing. De altijd stille wateren, diepe gronden boeiden me eindeloos. Met hun stoere eenvoud en intrigerende rituelen werd voor mij een nieuwe wereld geopend. David Carradine zwierf door woestijnen, steden, bergen en werd telkens opnieuw gedwongen zichzelf te redden uit de handen van de slechteriken. Voorafgaand aan zo'n gevecht zag je flashbacks, herinneringen aan lessen door zwijgzame, soms blinde monniken die van hem een ook zwijgzame maar rusteloos rondtrekkende monnik hadden gemaakt. Er werd weinig gesproken en als een van de monniken iets zei waren de weinige woorden in mijn ogen prachtige wijsheden die me diep ontroerden. Hoe meer woorden des te ingewikkelder zal de filosofie wel zijn geweest, in zekere zin waar. De verfilming van de gevechten was zodanig gedaan dat je het wel mooi moest vinden, een kunst, martial art. Er werd eigenlijk niet gevochten maar verdedigd, het liefst ontweken.

En dat gold ook in de dojo bij sensei Van den Nieuwendijk. Wat we van hem leerden had niets met geweld te maken. Zoals zoveel andere jonge budoka's voelde ook ik aanvankelijk een zekere stoere agressie. Deze agressie werd fijntjes boven water gehaald en aan de kaak gesteld. En in de vechtsport heb ik geleerd onzekerheid en agressie om te buigen en juist zo zelfvertrouwen op te bouwen en me eigen te maken. Natuurlijk leken de dromerige Kung Fu avonturen in de verste verte niet op ome Siems karaterealiteit maar de overeenkomst was duidelijk: geen geweld en geen agressie! Het was zelfs zo dat degene die de sport buiten de sportschool ge(mis)bruikte de kans liep de toegang tot de school ontzegd te worden.

Het staat een ieder vrij zelf te interpreteren maar in alle oprechtheid ben ik het oneens met de stikker 'agressie' die zo gemakkelijk wordt geplakt op het voorhoofd van de vechtsport. Dit is pertinent kortzichtig en vooral onwaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten